Drukwerk aanleverspecificaties

Alle bestanden die worden aangeleverd voor drukwerk, moeten aan de volgende eisen voldoen:

  • Een drukklaar bestand in de bestandtypes .PDF, .EPS of .AI.
  • Het bestand aangeleverd in vectoren.
  • Letters omgezet in lettercontouren.
  • Kleuren opgebouwd uit CMYK of PMS kleuren.

Hieronder worden de aanleverspecificaties voor drukwerk verder toegelicht.

Type bestanden

Het belangrijkste is dat je het bestand aanlevert als een drukklaar document in .PDF, .EPS of .AI. Bestanden in .JPG, .PNG en/of .PSD zijn helaas niet bruikbaar.

Vectoren

Alle bestanden voor drukwerk moeten aangeleverd worden in vectoren. Een vectorbestand is een grafische afbeelding die is opgebouwd uit vectoren in plaats van pixels. Het bestand kan oneindig vergroot of verkleind worden zonder dat er kwaliteitsverlies optreed. Hierdoor is het logo of ontwerp op je drukwerk altijd scherp. Vectoren

Lettercontouren

Niet iedereen heeft dezelfde lettertypes tot zijn of haar beschikking. Om deze reden moeten alle gebruikte letterfonts naar lettercontouren worden omgezet.

Voorbeeld: je ontwerpt een drukwerk bestand op je eigen computer. De informatie voor de lettertypes wordt van deze computer gehaald en is opgeslagen in het lettertype-bestand (font) op deze computer. Je slaat het drukwerkontwerp op en mailt het naar iemand anders. Als de ontvanger hetzelfde lettertype op deze computer staat is er niks aan de hand. De informatie wordt uit het font gehaald en het ontwerp ziet er net zo uit als op jouw computer. Als dit lettertype niet op de computer van de ontvanger staat, dan wordt de tekst automatisch omgezet naar een ander lettertype. Met als resultaat dat de tekst op je drukwerk ontwerp er anders uitziet dan verwacht.

Door teksten in het drukwerk ontwerp om te zetten naar lettercontouren, oftewel outlines, blijft alle informatie bewaard in het bestand. Op elke computer ziet de tekst er dan hetzelfde uit. Zo komt je drukwerk er altijd uit te zien zoals de bedoeling is.

CMYK of PMS kleuren

Drukwerk kleuren zijn opgebouwd uit CMYK of PMS kleuren. Let er daarom op dat het aan te leveren bestand omgezet is naar CMYK of PMS kleuren.

Vragen?

Voor meer informatie of vragen over het aanleveren van drukbestanden kan je contact opnemen met [email protected].