Paco Verpakkingen - Meesters in Meerwaarde - Gratis verzending* - 4000+ verpakkingen op voorraad +31(0)20-6240347

 

ALLES OVER ZIJDE- EN VLOEIPAPIER

 

Zijdepapier wordt ook wel tissuepapier, opvulpapier of zijdevloeipapier genoemd. Het gewicht van dit type verpakking kan variëren tussen 15 tot 25 grams. Van Japanse makelij kunnen zijdepapieren zelfs nog dunner zijn, wel 6 g/m2. Het materiaal is doorschijnend en sterk. Zijdepapier kan uit allerlei grondstoffen gemaakt worden, van de beste cellulose tot oud papier en zelfs met kunstvezels.

De inzet van zijdepapier is zeer breed. Zijdepapier wordt gebruikt als opvulmateriaal en voor het verpakken van niet-krasbestendige of breekbare artikelen, zoals glas en aardewerk of voor decoratieve toepassingen in geschenkverpakkingen. Ook wordt het gebruikt voor het verpakken van schoenen en kleding, voor omwikkeling van vruchten, als knutsel- en werkmateriaal in het onderwijs, in de kunst of als hobbyproduct. Custom made bedrukt zijdepapier is een trend in de retail. Duurzaam geproduceerd en bedrukt vloeipapier is gemaakt van zuurvrij papier en wordt bedrukt met inkten op sojabasis.

Met dank aan Stichting Papiergeschiedenis Nederland


De geschiedenis van papier

Chinese historische documenten schrijven de ontdekking van papier toe aan de Chinees Cai Lun in het jaar 105 n. Chr. Hij klopte materialen als visnetten, vodden, hennep, bast van de papiermoerbei en zijde-afval tot een brij. De brij verdunde hij met water en liet hij drogen. Inmiddels hebben grafvondsten aangetoond dat men in China vóór onze jaartelling al een soort papier gebruikte. Uit recente archeologische vondsten in het noordwesten van China is gebleken dat het papier vrijwel zeker al bestond in de Han-dynastie (206 v.Chr.). De uitvinding van papier was een van de redenen voor de bloei van China, omdat papier het bestuur van vergemakkelijkte. Cai Luns bijdrage wordt als een van de belangrijkste ontdekkingen in de wereld gezien, omdat het China mogelijk maakte zich sneller te ontwikkelen.

Eeuwenlang bewaarden de Chinezen hun geheim. In 751, na de slag bij Talas, namen Arabieren de kennis van papier maken over van Chinese krijgsgevangen. Labarre schrijft in 1937 dat ‘silk-paper’ in de middeleeuwen geproduceerd werd in Bagdad. Het was beroemd in heel Perzië. Hoewel het materiaal toen ook zijdepapier werd genoemd, werd dit toen gemaakt van linnen vodden. Echte zijde wordt gewonnen uit de afscheidingen van de zijderups die hiermee cocons bouwen. Voor één kilogram zijde heb je ongeveer 5000 cocons nodig. Hiermee maakt men stof/kleding die, naast soepel, zacht en mooi glanzend, vanzelfsprekend ook extreem duur is. Alleen al door de hoge kosten is de grondstof nauwelijks tot niet direct toegepast voor het maken van papier en al zeker niet als verpakkingsmateriaal. In de middeleeuwen werd dit ‘zijdepapier’ ook in Europa bekend. Kooplieden namen het in hun schepen via Noord-Afrika mee naar Spanje en Italië. Deze kooplui gingen aanvankelijk steeds terug naar Arabië om opnieuw voorraden papier te kopen. Later vonden ze het goedkoper om zelf papier te maken en de techniek verspreidde zich snel over de rest van Europa.

Soorten en toepassingen

Voorlopers van het huidige, machinaal geproduceerde zijdepapier zijn het oude, handgemaakte Japanse tissuepapier en washipapier. De naam washi komt van het Japanse wa (Japans) en shi (papier). Het is een traditioneel product dat met de hand gemaakt wordt. Het is bijzonder sterk en scheurt moeilijk. Japans zijdepapier wordt gebruikt voor het afdrukken van houten linoleumsneden. Er was, en is, veel namaak in deze handel. Washi of washipapier bestaat uit vezels uit de bast van gampibomen, van de mitsumatastruik of van de papiermoerbei. Daarnaast kan washipapier ook gemaakt worden van bamboe, hennep, rijst of tarwe.

Het wordt, met name in Japan, gebruikt in de kunst, bijvoorbeeld voor origami, ukiyo-e en Japanse kalligrafie. Het werd traditioneel ook gebruikt om kleding, speelgoed, huisraad en rituele en religieuze objecten mee te maken.

Vóór de 20ste eeuw was het bij de elite gebruikelijk om cadeaus te verpakken in uitbundig gedecoreerd papier, lint en strikken. Rond de eeuwwisseling was tissuepapier het meest in zwang als cadeaupapier, voornamelijk in de kleuren rood, groen en wit. Maar in 1917 veranderde de papierindustrie voorgoed. In 1917, tijdens de feestmaand december, verkochten de gebroeders Hall in Kansas City tissuepapier als cadeaupapier. Toen de voorraad op was, namen ze iets wat nog op de plank lag: zacht papier voor het bekleden van de binnenkant van enveloppen. Ook dat was al snel uitverkocht. Enkele jaren later begonnen zij met het drukken van hun eigen decoratieve cadeaupapier. De term ‘tissue’ wordt meestal gebruikt voor zakdoekjes en servetten. De eerste papieren zakdoekjes werden geïntroduceerd in de Jaren ’20. In het begin van de twintigste eeuw maakten muzikanten van zijdepapier en een kam ‘blaasinstrumenten’, waarbij het papier, tegen de tanden van de kam gedrukt, fungeerde als een vibrerend membraan voor de klank.

De papierindustrie en haar ontwikkeling in Nederland

Ongeveer 15 eeuwen nadat Cai Lun het eerste papier produceerde werd het eerste Nederlandse papier gemaakt. In de eeuwen daarna groeide de papiernijverheid uit tot een van de belangrijkste bedrijfstakken van ons land. Na de uitvinding van de boekdrukkunst nam in de welvarende Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de vraag naar papier sterk toe.

Nederland telde vanaf de zeventiende eeuw twee soorten papiermolens: windmolens en watermolens. Water en wind waren nodig als energiebron om de grondstoffen voor papier te bereiden. Schoon water was daarnaast onmisbaar. Papiermakers vervaardigden uit lompen een viltige massa. Dat gebeurde door oude kledingstukken, zeildoeken en touwen met veel water fijn te stampen. De Industriële Revolutie versnelde het productieproces met de komst van de machines en stoomkracht.

De uitvinding van de papiermachine vormde een ware technologische revolutie. Er waren minder arbeidskrachten nodig, maar de basis bleef onveranderd. Nog steeds moesten papiermakers pulp bereiden en de pulp ontwateren. De oude papierscheppers waren in het hele land te vinden, maar de meesten bevonden zich op de Veluwe en in de Zaanstreek. Dat waren tussen de zestiende en negentiende eeuw de centra van de papiernijverheid.

Aan het begin van de twintigste eeuw telde Nederland ruim twintig papierfabrieken, die op vijftig machines steeds meer papier vervaardigden. Lompen maakten plaats voor houtslijpsel en cellulose. Voortdurend vonden verbeteringen plaats, waardoor de productie werd opgevoerd. De fabrieken groeiden en steeds meer mensen vonden er werk. In 1950 telde de bedrijfstak ruim vijftig ondernemingen die ruim honderdduizend ton papier maakten.

Na de Tweede Wereldoorlog werden thema’s als arbeidsomstandigheden, milieu en energiebesparing steeds belangrijker. De productie vertienvoudigde tot zo’n drie miljoen ton papier en karton. Tegelijkertijd halveerde door automatisering tussen 1950 en 2000 het aantal fabrieken. Nieuwe grondstoffen deden hun intrede. In toenemende mate maakten de fabrieken gebruik van oud papier. De Nederlandse papierindustrie werd een van de toppers op het gebied van recycling.

Traditionele Japanse wikkeldoek

Terug naar boven


Productie van zijdepapier

Zijdepapier is genoemd naar de zijdezachte textuur van het materiaal. Het papier is gemaakt van houtvezels en gerecyclede vezels. De zachte finish van het oppervlak is het resultaat van een bewerking in een papierpers voor het maken van MG-papier (Machine Glazed, machinaal gepolijst). Bij de productie is een combinatie van vezelsoorten en verfsoorten mogelijk.

Proces

Een langzeefmachine produceert diverse soorten 14-40 grams zijdepapier, waarvan de specifieke eigenschappen zijn afgestemd hoe sterk het papier moet zijn voor gebruik. De samenstelling varieert van één bepaald type houtvezelpulp tot een combinatie van diverse soorten pulp of een mix van houtvezelpulp en gerecyclede vezels.

De vezels worden in een grote mixer gemengd met heet water. Vervolgens worden verfstoffen toegevoegd. Vroeg in het proces lijkt de pulp op havermoutpap. Voor de eerste stap van het droogproces wordt de pulp overgezet van de mixer naar het startgedeelte van de langzeefmachine, waar het eerste vocht wordt afgevoerd. Gedurende het hele proces vormt zich een papierbaan waar later de vellen van worden gesneden.

Essentieel bij de productie van papier is het onttrekken van water aan de pulp. Het begint met een ‘pap’ van 99% water en eindigt met een vel papier dat nog maar 2 à 3% water bevat. De machines die vloeipapier maken voor Paco zijn uitgerust met een ‘zero discharge’ system, compleet met waterzuiveringsinstallatie om gedurende het productieproces het water te reinigen voor hergebruik. Alle hierboven genoemde stappen vinden plaats in de ‘natte sectie’ van de machine.

Vervolgens gaan de papiervezels door de ‘perssectie’, met persrollen en vilt, een stof met een hoog absorberend vermogen. Hier wordt het watergehalte teruggebracht van 80% naar 50%. In de ‘droogsectie’ wordt dit verder teruggebracht tot 2 à 3%.

Als laatste wordt het zijdepapier om een spoel gewonden (‘op rol’) en op maat gesneden voor de retail.

Zijdepapier

Terug naar boven


Eigenschappen en gebruik

Zijdepapier is speciaal gemaakt voor de retail branche en wordt veel gebruikt voor het verpakken van kwetsbare materialen zoals glas en sieraden. Een belangrijke eigenschap van ons zijdepapier/ vloeipapier is dat het niet afgeeft. Zelfs niet als het papier in contact komt met een paar druppels water! Voor een kledingzaak is vloeipapier ideaal om kledingdozen stijlvol op te vullen of om kleding in te wikkelen. Ook is het leuk om een tasje met een geschenk speels en smaakvol op te vullen met zijdepapier. Het voegt extra uitstraling toe aan het cadeau en voor de ontvanger blijft de verrassing langer verborgen!

Musea kiezen vaak voor het Snowwhite zijdepapier. Dit is zuurneutraal (Ph7) en geschikt voor langdurige bescherming van kwetsbare kunstobjecten, bijvoorbeeld schilderijen in de opslag.

Formaten

Van oudsher was in de retail het standaardformaat voor vellen decoratief zijdepapier 20 x 30”, ook wel bekend als ‘Double Crown’. Het verhaal gaat dat papier met deze afmetingen goed paste in de winkellades, waarin de vellen werden opgeslagen. Voor particulieren was het standaardformaat 20 x 26”. Anders dan bij rollen cadeaupapier, een zwaarder materiaal, is zijdepapier op rol nooit populair geworden.

Zijdepapier combineren

Het zijde- en vloeipapier is met erg veel verpakkingen te combineren om een geschenk net iets leuker te presenteren. Een stevige geschenkdoos van massief karton, een luxe (papieren) draagtas, een mooie wijndoos of luxe postdoos, zijn allemaal voorbeelden van artikelen waarbij opvullen iets toevoegt.

Een mooi, passend zijdepapier in de cadeaudoos maakt de ontvanger extra blij, ook door de extra aandacht van de gever. Een vensterdoos is bij uitstek geschikt om op te vullen met vloeipapier. De ontvanger ziet het aantrekkelijk kleurige zijdepapier door het venster.

Traditionele Japanse wikkeldoek

Terug naar boven


Paco's assortiment

Ons zijde- en vloeipapier is zuurstof gebleekt en dus 100% chloorvrij. Het is milieuvriendelijk geproduceerd. Nieuw in het assortiment is zijdepapier in de uitvoering ‘nat sterk’, 28 grams papier dat extra goed bestand is tegen vocht. Een van de belangrijkste eigenschappen van ons zijdepapier: het geeft niet af op het product!

Paco Verpakkingen is de grootste leverancier van zijdepapier in Nederland. Het meest voorkomende formaat opvulpapier is 50x75 cm. Maar wij bieden meer. De maten in ons assortiment variëren van 37,5x50 cm tot 70x100 cm. Speciaal op maat laten snijden van het zijdepapier/vloeipapier is ook mogelijk. Neem contact op en geef de gewenste maat door.

Het bedrukt zijdepapier heeft prints van vrolijk tot luxe. Naast premium leveren wij ook budget varianten zijdepapier. In meerdere kleuren en aan één kant bedrukt in plaats van tweezijdig. Dit maakt de scherpe prijs. Voor de feestdagen zijn er speciale uitvoeringen van het zijdepapier. Deze zijn te vinden in de groep: zijdepapier feestdagen.


Effen vloeipapier

Een zacht, beschermend papier om kwetsbare materialen veilig in te verpakken en voor opvulling van tassen, dozen en andere verpakkingsmaterialen. Ons effen zijdepapier kan op maat gesneden worden. Belangrijk: het papier geeft niet af op je product! Het Snowwhite zijdepapier is zuurneutraal (Ph7) en geschikt voor langdurige bescherming van bijvoorbeeld schilderijen in de opslag. Zuurvrij zijdepapier behoudt zijn kwaliteit. Het vergeelt en verbrokkelt niet.

Zijdepapier


Effen premium vloeipapier

Het vloeipapier/zijdepapier in de premium uitvoerig is bijzonder door de intense kleuren. De PMS-kleur staat vermeld in de titel, zodat de gewenste kleur snel te vinden is en correct na te bestellen. Voor het aantrekkelijk verpakken van geschenken of het opvullen van draagtassen , geschenkdozen en andere verpakkingsmaterialen.

Zijdepapier


Budget vloeipapier

Het vloeipapier/zijdepapier in de budget uitvoerig is aan één kant bedrukt in plaats van tweezijdig. Dit maakt de prijs aantrekkelijk. Gekleurd budget vloeipapier/zijdepapier is mooi als geschenkpapier voor het opvullen van draagtassen , geschenkdozen en andere verpakkingsmaterialen.

Zijdepapier


Bedrukt vloeipapier

In ons assortiment vind je ook vloeipapier/zijdepapier in diverse prints zoals stippen, sterren, strepen en hartjes. Een luxe uitstraling heeft ons bijzondere vloeipapier met foliedruk zoals het zwarte vloeipapier met zilveren glinstering. Bedrukt vloeipapier/zijdepapier is zeer geschikt als geschenkpapier en opvulpapier in kledingdozen, draagtassen , luxe geschenkdozen en andere verpakkingsmaterialen. Het zachte papier is gemakkelijk te verwerken en geeft direct meerwaarde aan een cadeau.

Zijdepapier desin


Feestdagen vloeipapier

Alle feestdagen vloeipapier dessins en kleuren bij elkaar! Snel mooi verpakt, het cadeau krijgt extra glans door de feestelijke uitstraling van het vloeipapier. Feestelijk zijdepapier maakt een geschenkverpakking helemaal af. Veelal gecombineerd met luxe geschenkdozen, linten en stickers. Speciaal voor de feestdagen hebben wij een gelimiteerde oplage luxe preeg papier: geschenkpapier met een reliëf opdruk (embossed papier).

Zijdepapier

Terug naar boven


Het gemak van zijdepapier bestellen

Bij Paco Verpakkingen vinden we gemak voor onze klanten erg belangrijk. Daarom willen we het bestellen van ons zijde- en vloeipapier zo gemakkelijk mogelijk maken. Er zijn drie betaalopties: bij bestellen direct online betalen, afhalen bij Paco en pinnen of contant betalen en bestellen op factuur. Vlot en eenvoudig. Ook gemakkelijk: klanten kunnen altijd contact opnemen. Wij reageren snel!

Genoeg keuze! Wil je liever vloeipapier met eigen opdruk? Vraag dan de actuele prijslijst aan via een e-mail naar info@pacoverpakkingen.nl

 

Terug naar boven