Blog menu

Laatste blogposts

Primaire, secundaire en tertiaire verpakkingen

173 Views

Verpakkingen heb je in allerlei soorten, maten en kleuren. Deze kenmerken zorgen ervoor dat ze bruikbaar zijn voor veel verschillende doeleinden. Maar wat zijn de verschillende functies van verpakkingen? Verpakkingsfuncties kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën: primaire, secundaire en tertiaire verpakkingen. Dit onderscheid in verpakkingen leggen we je graag hieronder uit.

Verkoopverpakkingen

Primaire verpakkingen, ook wel verkoopverpakkingen genoemd, zijn de eerste laag van bescherming die in contact komen met het product. Denk hierbij aan een overhemd in een overhemddoos, een geschenkdoos voor bonbons of sieraden in een sieradendoosje. De doos omhult het product direct, wat essentieel is voor de verkoop van het product. Primaire verpakkingen hebben verschillende functies, waaronder een barrièrefunctie. Dit houdt in dat de verpakking het product beschermt tegen stof, vocht en bacteriën. Het zorgt ervoor dat de houdbaarheid van producten verlengd wordt.

Een andere functie van primaire verpakkingen is de verkoopfunctie. Dit is meer gericht op marketingdoeleinden. Denk hierbij aan een geschenkdoos met deksel of magneetdoos met een luxe uitstraling. Dit is de verpakking die de klant als eerste ziet en draagt bij aan de verkoop en promotie van het product. Je kunt de verpakking van je product namelijk extra laten opvallen en onderscheiden. Denk aan een aparte vorm, kleurrijk pakmateriaal of bedrukte verpakkingen met eigen logo of ontwerp.

Primaire verpakkingen

Verzamelverpakkingen

De hoofdfunctie van secundaire verpakkingen, ook wel verzamelverpakkingen genoemd, is het bundelen van verkoopverpakkingen. Denk hierbij aan verzenddozen, verzendzakken of noppenfolie om een product heen. Ze zorgen voor een veilig transport en opslag door de stevige kwaliteit. Secundaire verpakkingen zijn van belang op het verkooppunt, waar producten veilig moeten worden opgeslagen in magazijn of distributiecentra.

Secundaire verpakkingen

Transportverpakkingen

De derde soort verpakkingen zijn de tertiaire. Deze verpakkingen worden gebruikt voor het vervoer van producten. Ze maken het laden, lossen en vervoeren van producten gemakkelijker. Dit zijn bijvoorbeeld verpakkingen die gebruikt worden bij het vervoer van producten, zoals afdekfolie voor pallets, rekfolie, omsnoerbanden en pakbonnen. . De belangrijkste functie van tertiaire verpakkingen is transport, waarbij de goederen stevig verpakt worden en informatie verschaft wordt over de inhoud en bestemming. Deze informatie is vooral voor medewerkers bedoelt.

Tertiaire verpakkingen

Verpakkingen hebben dus verschillende functies die vallen onder primaire, secundaire of tertiaire verpakkingen. Hierbij ligt de focus op het product beschermen, het transport en de informatievoorziening. Het gebruik van de juiste verpakking is essentieel voor het opslaan, versturen en presenteren van je product.


Previous post Next post

Laat een bericht achter