Blog menu

Laatste blogposts

LDPE vs. PP zakken: wat zijn de belangrijkste verschillen?

29 Views

Plastic zakken worden veel als verpakking gebruikt. Ze komen voorbij in alle soorten en formaten, met allemaal een eigen functie en toepassing. Plastic zakken zijn veelzijdig en vaak relatief goedkoop. Twee veelvoorkomende materialen die worden gebruikt voor plastic zakken zijn LDPE en PP. Wat is het verschil tussen deze twee materialen en welke past het beste bij jouw bedrijf en doeleinden? Hieronder leggen we je alles uit over plastic zakken, zodat jij de beste keuze maakt.

LDPE of PP?

In het assortiment van Paco Verpakkingen verkopen wij verschillende soorten plastic zakken. Ook zie je vaak de termen LDPE en PP staan. Maar wat betekent dit eigenlijk? LDPE staat voor Low Density Polyetheen en wordt geproduceerd onder hoge druk. De zakken zijn flexibel zacht en transparant. Hierdoor zijn ze bestand tegen scheuren en hebben een goede rekbaarheid. Je kan het vergelijken met huishoudfolie.

Daarnaast hebben we PP zakken. PP staat voor polypropyleen en staat bekend om zijn hoge kwaliteit. PP zakken zijn ook bestand tegen scheuren en hebben een hogere treksterkte, waardoor ze ideaal zijn voor het verpakken van zware voorwerpen. Door dit stevige materiaal rekken de zakjes niet. Daarnaast zijn de zakken van helder folie. Hierdoor worden ze vaak gebruikt als blokbodemzakjes voor bonbons of snoep. PP vormt een goede barrière voor waterdamp en beschermt de producten hier dus tegen.

Het grootste verschil tussen LDPE en PP zit hem dus in hoe het materiaal voelt. LDPE zakken zijn soepele en zachte zakken, waar PP zakken sterke, knisperende zakken zijn. Van allebei de soorten folie hebben wij verschillende zakken in het assortiment.

Soorten plastic zakjes

Naast de verschillende materialen plastic zakken en hun voordelen, heb je ook nog veel verschillende soorten. Wij zetten ze hieronder even op een rijtje!

Om te beginnen zetten wij alle PP zakken voor je op een rijtje. Als eerst onze transparante PP blokbodemzakken. Deze zakjes hebben een rechthoekige, vlakke blokbodem met inslag aan de zijkanten. Door deze bodem blijven de zakken gemakkelijk rechtop staan. Laat ze nog steviger staan met passende kartonnen inlay's voor op de bodem van de zakjes. De bovenkant loopt plat af, waardoor ze gemakkelijk te sluiten zijn met bijvoorbeeld een sticker. Deze zakjes hebben wij ook zonder vlakke bodem en hebben een plastic dikte van 40 mu. Dit is dus vrij stevig en dik. De blokbodemzakken worden in vele branches gebruikt zoals bijouterieën, chocolaterieën, banketbakkerijen en cadeauwinkels.

Inpaklint

Naast de blokbodemzakjes verkopen wij ook veel transparante PP zakken met een plakstrip in verschillende formaten en plastic diktes. Je gebruikt de plastic zakken om allerlei soorten artikelen in te verpakken. Door de zelf klevende sluitstrip kun je de zakken gemakkelijk dicht maken. Plastic zakken worden in vele branches gebruikt zoals boekhandels, cadeauwinkels en kledingzaken. Ze zijn vooral populair voor het verpakken van overhemden.

Ook hebben wij LDPE foliezakken in ons assortiment. Deze hebben wij in verschillende maten en plastic diktes. Je kunt de duurzame verzendzakken hergebruiken. Daarnaast hebben wij LDPE zakken met kleefstrip in verschillende formaten. Deze duurzame zakken zijn milieuvriendelijk en bestaan uit 80% gerecycled materiaal en zijn 100% recyclebaar. Op de zak staat een recycle tekst en symbool bedrukt. Aan de onderkant van de plastic zak zit een luchtgaatje, om gemakkelijk de lucht uit een dichtgevouwen zak te laten lopen. Perfect voor het verpakken van kleding of accessoires.

Inpaklint

Welke dikte plastic zak heb ik nodig?

Hierboven werd het al even benoemd: mu. Mu wordt ook wel micrometer of micron genoemd. Deze eenheid geeft aan hoe dik het plastic is. Een micron is een duizendste van een millimeter. Hoe hoger het aantal micron van het plastic, hoe dikker plastic. Het is belangrijk om te weten wat je gaat verpakken en welke plastic dikte je nodig hebt. Welke dikte heb jij precies nodig voor je producten? De dikte van plastic is lastig in te beelden, maar leggen we graag uit aan de hand van wat voorbeelden. Ter vergelijking: een broodzak van de bakker heeft gemiddeld een dikte van 20 mu. Onze blokbodemzakjes hebben een plastic dikte van 40 mu. Dat betekend dus dat deze zakjes wat dikker en steviger zijn dan een broodzak. Ze kunnen dus meer gewicht aan. Daarnaast is een plastic draagtas van de supermarkt ongeveer 50 mu. De stevigste tassen die wij in ons assortiment hebben zijn de plastic draagtassen is handtasmodel. Deze tassen zijn gemaakt van heel dik plastic en worden daarom ook echt als handtas verkocht.

Nu je alles weet over het verschil tussen PP en LDPE, kun je je producten gemakkelijk verpakken in de verpakking die past bij jouw wensen en behoeftes. Voor stevige vochtbestendige zakken kies je voor PP zakken, maar ben je meer op zoek naar soepele transparante zakken, verpak je je producten het best in LDPE zakken. Let daarbij altijd op de dikte van het plastic, voor je een beslissing maakt!


Next post

Laat een bericht achter